Hiperbarična komora kiseonik terapija HBOT Beograd

Hiperbarična terapija kiseonikom. Šta je i gde se primenjuje?

Hiperbarična terapija kiseonikom (engleski:Hyperbaric Oxygen Therapy – HBOT) je naziv za terapijsku primenu kiseonika pod povišenim pritiskom, većim od 1 atmosfere (ATA).

Hiperbarična oksigenoterapija dovodi do toga da se kiseonik u uslovima povišenog pritiska rastvara direktno u krvnoj plazmi (nezavisno od hemoglobina/crvenih krvnih zrnaca), što uslovljava širok spektar psiholoških, biohemijskih i ćelijskih reakcija koje telu donose pozitivne promene .

Tretman kiseonikom u hiperbaričnoj komori je tokom prethodnog perioda bila predmet velikog broja kliničkih studija. Rezultati ukazuju da terapija kiseonikom intenzivira sposobnost samoozdravljenja organizma i njegovu regeneraciju . Koristi se i kao dopunska terapija koja doprinosi procesu podmlađivanja (anti-age efekat), podizanja imunog sistema i nivoa energije. Posebno efikasnom se pokazala u tretiranju dugoročnih negativnih posledica virusa gripa, herpes zostera, Covida-19, kao i drugih vrsta upalnih procesa.

Tretman u HBOT

Terapija predstavlja najpouzdaniji metod koji neinvanzivno podiže nivo kiseonika (saturaciju) u svim ćelijama, tkivima i organima. Standardni tretman za korišćenje hiperbarične komore je od 60 do 90 minuta. Korisnik je u ležećem položaju, diše normalno i stalno je pod nadzorom osoblja. Obični udah sadrži oko 20% kiseonika, dok okruženje koje stvara hiperbarična komora omogućava da udahete takoreći 100% čist kiseonik.

Kod nas u Zen Baric-u koristimo meke hiperbarične komore poslednje generacije.

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da nas kontaktirate.

Više o samoj terapiji možete pročitati ovde.