nesanica, umor, insomnia, lečenje prirodnim putem

Hiperbarična komora kao prirodan način borbe protiv nesanice

Da li se budite i okrećete tokom noći? Postajete sve više frustrirani kako se jutarnji alarm približava? Prema istraživanjima, između 33% i 42% odraslih tokom godine, iskusi insomniu – nesanicu, u dužem periodu od dan, dva. Ove brojke stalno rastu, što je delom uzrokovano povećanjem stresa, smanjenjem  kretanja i neredovnim vežbanjem. Takođe je tu,  stalno sedenje ispred kompjutera, previse vremena na društvenim mrežama i sve veće količine zadataka koje pokušavamo da obavimo u jednom danu. Ko je kriv što svako od nas pokušava da ugura 12 sati posla, u 8 sati vremena i oseća se preplavljeno, beskrajnom listom obaveza?

Nedostatak sna je itekako štetan za naše zdravlje i povezan je sa povećanom stopom demencije, epidemijom gojaznosti, kancerogenih bolesti i stanja ozbiljno narušenog mentalnog zdravlja.

Koliko Vi često dajete svom telu priliku da uspori i opusti se u pripremi za spavanje?

Prvi način, u pokušaju da se reši problem hronične neispavanosti, obično su tablete za spavanje. Međutim, vežbanje, promena načina ishrane i prirodni načini lečenja, pokazali su se kao mnogo bolja strategija u prevazilaženju ovoga problema.

Jedan od prirodnih načina rešavanja insomnie, koji dobija sve veću pažnju,  proteklih nekoliko godina, je tretman u hiperbaričnoj komori.

Kako hiperbarična komora pomaže kod nesanice?

Za one koji pate od hronične nesanice – insomnie i poremećaja spavanja, hiperbarična komora može biti jedan od najpouzdanijih načina za prevazilaženje tog problema.

Dokazano je, sat vremena sna u hiperbaričnoj komori, menja do 3 sata dubokoga sna noću. Svi znamo da je duboki san je najvažnija faza spavanja, telo se tada najbolje regeneriše i odmara.

Neki od razloga za primenu komore u nadoknadi sna su:

  1. Pritisak koji stvara hiperbarična komora ubrzava dotok kiseonika do najudaljenijih organa i tkiva, direktno kroz krvnu plazmu. Takav način dopremanja kiseonika, omogućava telu da se mnogo brže i lakše opusti i reši stresa i nagomilanih toksina.
  2. Količina kiseonika koju telo prima u minuti u toku tretmana, dvostruko je veća od količine kiseonika kada normalno dišemo. Dodatna količina kiseonika podstiče organizam da se potpuno opusti i dovodi ga u fazu samoisceljenja.

Kvalitet spavanja pre i posle tretmana u hiperbaričnoj komori

Slika ispod pokazuje kvalitet spavanja jednog od naših klijenata, pre i posle korišćenja tretmana.

San kvalitet pre hbot mereno OURA prstenom neanicaSan kvalitet nakon hbot mereno OURA prstenom neanica

 

 

 

 

 

 

 

 

Par dodatnih saveta koji mogu pomoći da bolje spavate

Uređenje prostora za spavanje i stvaranje uslova za dobar noćni san su od velike pomoći. Ne potcenjujte male stvari. Osećaj koji imate kada uđete u svoju spavaću sobu ima ogroman uticaj. Koliko se dobro osećate kada uđete u čistu sobu, a zatim u krevet  sveže, čiste, mirisne posteljine? Neverovatno zar ne! Takođe razmislite o osvetljenju, nameštaju, temperaturi, tehnologiji. Kako to utiče na to kako se osećate?

U više naučnih studija otkriveno je da, dugoročne zdravstvene probleme mogu izazvati saobraćajna buka, ili buka spolja, kada pokušavate da zaspite. Smanjenje buke i osvetljenja može poboljšati kvalitet vašeg sna i za 30%!

BONUS SAVET: pokušajte da svoju sobu učinite tamnom i tihom. Neka bude čisto, toplo(20 C), privlačno, da se osetite smireno i opušteno.

Saznajte više o hiperbaričnim komorama